Мой заголовок
Вівторок, 14.05.2024
Вітаю ВасГість| RSS


Головна| Каталог статей | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Новини нашого села [15]
Історія Майорщини [3]
Для садівника [48]
Лікарські трави [41]
Відео [11]
Міні-чат
200
Кнопки
Наші друзі

________________________ ________________________
Наша кнопка



Головна » Статті » Лікарські трави

АБРИКОС ЗВИЧАЙНИЙ
АБРИКОС ЗВИЧАЙНИЙ(Armeniaca vulgaris)


Абрикос звичайний (Armeniaca vulgaris) –
листопадне дерево, рідше кущ родини розових. Ластки чергові, широкі, яйцевидно-округлі, при основі майже серцевидні, цілісні, нерівнопилчасті. Квітки двостатеві, майже сидячі, 5-пелюсткові, білі або рожеві, одиничні, рідше — по дві в листкових пазухах. Плід — соковито-м'ясиста кістянка, оранжева або жовта, з бархатистоопушеною поверхнею. Цвіте у квітні — травні.

Поширення.
В дикому стані абрикос звичайний трапляється на Кавказі, в Туркменії. На Україні вирощують як промислову культуру в південних об ластях, рідше — в Лісостепу й на Поліссі.

Сировина.
Використовують плоди, насіння та абрикосову камедь.

Хімічний склад.
М'якуш плодів містить близько 27% цукрів (переважно сахароза), понад 2,5% органічних кислот (яблучна, лимонна, саліцилова, винна), пектини (1%), бета-каротин (1,6 мг%), аскорбінову кислоту (10 мг%) , тіамін, рибофлавін, флавоноїди, калій (305 мг%), залізо, срібло тощо. У насінні є жирна олія (30—50%), емульсин, глікозид амигдалін (у дикорослого абрикоса); в камеді є арабіноза (41%), галактоза (44 %), глюкуронова кислота (16 %), мінеральні та білкові речовини.

Використання.
Лікувальна цінність плодів абрикоса зумовлена високим вмістом у них вітамінів, мікро- і макроелементів, цукрів тощо. Так, 100 г абрикосів впливають на процес кровотворення так само, як 40 мг заліза або 250 г свіжої печінки. Свіжі абрикоси корисно вживати під час вагітності, при анемії, захворюваннях шкіри, слизової оболонки ротової порожнини, при трофічних виразках гомілки, при серцево- судинних захворюваннях, що супроводяться набряками. В останньому випадку корисно практикувати один раз на тиждень розвантажувальний день (протягом дня за 4 рази рівними порціями з'їдають 300 г намоченої кураги і випивають 0,5 л абрикосового соку з м'якушем). Сушені абрикоси (урюк, курага) рекомендують при атеросклерозі, коронарній недостатності як джерело добре засвоюваного калію. Дітям рекомендується вживати свіжі абрикоси при гіпо- й авітамінозах. При сонячних опіках лиця використовують маски з свіжого абрикосового соку.

Хворим на діабет і ожиріння свіжі й сушені абрикоси слід вживати в обмеженій кількості.

Недоцільно призначати абрикоси для лікування і профілактики гіпо- та авітамінозу провітаміну А хворим на печінку та хворим зі зниженою функцією щитовидної залози, оскільки в цих випадках каротин не засвоюється. Насіння йде на виготовлення абрикосової олії, яку використовують так само, як персикову або мигдалеву олію. Споживається насіння і в харчуванні. Вживати насіння в їжу треба обережно, не більше як по 20 г за один раз, щоб не отруїтися.

Абрикосова камедь (Gummi Armeniacae) виробляється у вигляді порошку білого або жовтуватого кольору й інколи використовується як обволікаючий засіб.
У китайській народній медицині насіння абрикосів у чистому вигляді використовують як заспокійливий засіб при кашлі та гикавці, в суміші з іншими лікарськими рослинами — при бронхіті, трахеїті, ларингіті, коклюші та нефриті.
Література:
1. Лікарські рослини. Енціклопедичний довідник за редакцією академіка АН УРСР А.М. Гродзінського

Категорія: Лікарські трави | Додав: maluyserg (27.04.2011)
Переглядів: 1055 | Теги: абрикос, лікарські трави | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Погода
Радіо онлайн
Яскраве радіо
Радіо в тестовому режимі, якщо вам сподобалось це радіо сповістіть в чаті
Профіль
Вівторок
14.05.2024
15:37

[ Управление профилем ]
Випадкові фото
3D Хмарка тегів
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповівдей: 22
Статистика
Сьогодні відвідали
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Створено © 2024