Мой заголовок
Вівторок, 14.05.2024
Вітаю ВасГість| RSS


Головна| Каталог статей | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Новини нашого села [15]
Історія Майорщини [3]
Для садівника [48]
Лікарські трави [41]
Відео [11]
Міні-чат
200
Кнопки
Наші друзі

________________________ ________________________
Наша кнопка



Головна » Статті » Лікарські трави

Шипшина лікарська
Шипшина голчаста — колючий кущ з бурувато-червоними гілками, з великою кількістю дрібних тонких шипиків і щетинок.

Шипики сидять часто по 2 біля основи .-листків, що складаються з 5—7 (9) яйцевидних листочків. Квітки великі, ароматичні, поодинокі або по 2—3, рожеві або червонуваті, на довгих квітконіжках. Плоди соковиті, яйцевидно-грушовидні, яйцевидні або еліптичні, 1,5— 2,5 см в діаметрі, гладенькі. Поверхня блискуча або матова, морщиниста. Всередині плодів знаходяться тверді білі горішковидні сім'янки (плодики) з численними загостреними щетинистими волосками. Шипшина голчаста цвіте в червні—липні. Шипшина голчаста росте в лісах, переважно ялинових, по лісових схилах і на узліссі, луках. Для лікувальних цілей застосовують стиглі плоди обох видів шипшини.
Збирають
[AD] плоди у період їх стиглості, наприкінці серпня—у вересні; збирати слід обережно,
вручну, у брезентових чи інших рукавицях, безпосередньо з куща, причому тільки цілі яскраво-червоні, незіпсовані плоди, коли вони ще тверді, намагаючись не м'яти їх. Перестиглі плоди стають соковитими, м'якими і збирати їх важче. Складати плоди слід у кошики, обтягнуті тканиною, збирання слід закінчити до настання заморозків. Свіжозібрані плоди треба негайно сушити.
Сушать плоди у добре нагрітих печах, на залізних листах або сітках, трохи відкривши заслінку і трубу печі для витягування вологи. Щоб краще використати обсяг печі для сушіння найбільшої кількості ягід, сітки з ягодами ставлять на цеглинах у 2—3 ряди, але при цьому треба стежити, щоб повітря мало вільний доступ до всіх ягід і щоб ягоди не підгоріли. Можна їх сушити в плодоовочевих сушарках при температурі 80—90° С, а в південних районах — на сонці. Сухі ягоди шипшини оранжево-червоні, смак кислувато-солодкий, вони без запаху.
Настої з коренів шипшини і плодів здавна застосовували в народній медицині у випадку захворювання печінки і шлунково-кишкового тракту. При катарі шлунка із зниженою кислотністю застосовують настій з 3 столових ложок ягід шипшини на 1 л води по 1/2 склянки 3 рази на день.
Категорія: Лікарські трави | Додав: maluyserg (26.04.2011)
Переглядів: 8652 | Коментарі: 1 | Теги: шипшина, лікарські трави | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Shaban  
0
Thanks for being on point and on taetgr!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Погода
Радіо онлайн
Яскраве радіо
Радіо в тестовому режимі, якщо вам сподобалось це радіо сповістіть в чаті
Профіль
Вівторок
14.05.2024
19:21

[ Управление профилем ]
Випадкові фото
3D Хмарка тегів
Наше опитування
Книги на сайті для скачування ?
Всього відповівдей: 17
Статистика
Сьогодні відвідали
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Створено © 2024