Пришвидшити отримання врожаю огірків допоможе розсадний метод. Беруться за цю роботу на початку квітня.
Перш за все заготуйте торфоперегнійні горщечки розміром 10x10 см. Їх наповнюють сумішшю, у складі якої по 40% торфу та перегною і 20% — тирси. На кожне відро згаданого субстрату варто додати склянку деревного попелу та по чайній ложці сечовини, суперфосфату і сульфату калію.
Перед сівбою насіння пророщують на вологій мішковині за температури +25-280С. У кожен горщечок кладіть по 1-2 накільчених зерняток, засипаючи 1-1,5-сантиметровим шаром грунтосуміші та поливаючи підігрітою водою. Горщечок накривають поліетиленовою плівкою і розміщують біля батареї, де тепловий режим у межах +27-28°С.
Після з’яви сходів плівку знімають, а температуру на 4-5 діб знижують до +15-180С. Відтак знову підвищують (+18-250С).
У фазі двох несправжніх листочків рослини слід прорвати. Екземпляри, в яких сім’ядолі розміщені під кутом 30-45°, краще вибракувати, адже вони малопродуктивні.
За час плекання розсаді огірків необхідне 1-2-разове підживлення. Готуючи розчин, на 1 літр води дають по 1 г аміачної селітри і сульфату калію та 3 г суперфосфату. Після кожного «підгодовування» паростки обов’язково поливають теплою водою (аби змити з листя залишки добрив).
Через 20-30 днів після появи сходів розсада готова до висаджування у відкритий грунт. Вона повинна бути заввишки 30-35 см, мати 4-6 темно-зелених листочків та добре розвинену кореневу систему.
На город висаджують рослини першої декади травня, коли остаточно мине загроза заморозків. Перед «переселенням» необхідне загартовування. А щоб підвищити стійкість до хвороб, розсаду обробляють бордоською рідиною (10 г/10 кв. м), мідним купоросом (2,5 г/10 кв. м).
Правильно вирощені огірочки добре приживаються і невдовзі дають продукцію. Її отримаєте на місяць швидше, ніж при традиційному вирощуванні.