АРТИШОК ПОСІВНИЙ ( артишок посевной, Cynara scolymus) — багаторічна трав'яниста рослина родини айстрових (складноцвітих). Стебло прямостояче, гіллясте, сіро-зелене, 0,5—1,5 (2) м заввишки. Листки великі, перисторозсічені, іноді прості, знизу опушені. Квітки сині або синьофіолетові, зібрані у великі, до 25 см у діаметрі, кошики. Плід — сім'янка. Цвіте у червні — липні. Поширення Артишоку посівного. Походить із Середземномор'я. На Україні вирощують як овочеву рослину у відкритому (в південних районах) і закритому (у північних районах) грунті.
Сировина Артишоку посівного. Споживають (відвареними або консервованими) зібрані до цвітіння кошики. Хімічний склад Артишоку посівного. Кошики Артишоку посівного містять білок (3 % ), вуглеводи (10—15 % ), аскорбінову кислоту, вітаміни В1 і В2, каротин, інулін та фенольну сполуку цинарин. У листках виявлено групу біологічно активних фенолокислот (кавова, хлорогенова, неохлорогенова, кофеїлхінна). Фармакологічні властивості і використання Артишоку посівного. Наявність цинарину зумовлює протисклеротичну, жовчогінну та сечогінну активність Артишоку посівного. Подібні властивості мають і фенолокислоти. Вони активізують утворення жовчі, підвищують діурез, збільшують кількість сечовини, що виводиться з організму, регулюють функцію щитовидної залози. Використовують Артишок посівний у вигляді салатів або відварюють. Його рекомендують вживати при захворюваннях печінки, при діабеті й атеросклерозі, людям похилого віку, а також при отруєнні опіумом. Відвар кошиків Артишоку посівного використовують при запорах і захворюваннях печінки.