Бузина чорна - Sambucus nigra L. Сем. жимолостеві - Caprifoliaceae Інші назви: баз, бузок, пищальник Ботанічна характеристика. Невелике дерево або чагарник заввишки до 7 м. Ствол до 30 см в діаметрі з ясно-бурою подовжньо-тріщинуватою корою. Молоді втечі спочатку зелені, потім буро-чорні, з великим числом жовтуватих сочевичок. Серцевина гілок біла, м'яка. Крона округла. Листя черешкове, завдовжки 20-30 см, супротивні, непарноперистосложні, з 5-7 яйцевидними загостреними листочками, що мають гостро зубчасті краї. Квітки досить дрібні, з сростнолепестним колесовидним жовтувато-білим віночком, запашні, зібрані у верхівкових щітко видних суцвіття. Краєві квітки сидячі, останні - на квітконіжках. Плоди - соковиті, чорно-фіолетові, ягодоподібні кістянки з 2-4 зморшкуватими кісточками. Квітне в травні - липні; плоди дозрівають в серпні і тримаються, не обсипаючись, до кінця вересня. Рослина розмножується насінням. Після вирубки добре поновлюється новою поросллю. Зростає на родючих грунтах. Замість квіток бузини можуть бути зібрані інші види. Поширення. Зустрічається в основному в центральних і південно-західних районах європейської частини країни - у всіх лісистих районах Предкавказья, Західної і Східної Закавказзі. Майже всі промислові заготовки проводять на Україні, де щорік можна заготовити десятки тонн квіток і плодів. Місце проживання. У листяних, рідше хвойних лісах, серед чагарників чагарників, на заростаючих лісосіках, в лісопосадках і лісових смугах. Часто зустрічається в населених пунктах - в дворах і садах, де зростає одиничними екземплярами або невеликими групами. Заготівка. Під час цвітіння рослин до початку осипання віночків (червень-липень). При пізнішому зборі квітки при сушці темніють. Зрізають суцвіття ножами або секаторами, складають рихло в кошики і негайно відправляють на сушку. Заготівка квіток продовжується 15-20 днів. Охоронні заходи. При заготівці забороняється ламати вітки бузини, оскільки це веде до знищення чагарників. Сушка. На горищі або під навісами з хорошою вентиляцією, розкладаючи суцвіття в один шар не товще за 1 см на чистому папері. Кінець сушки визначають по ламкості гілочок суцвіття. Можна сушити в сушарках з штучним обігрівом при температурі нагріву до 40-50°С. Після висихання суцвіття обмолочують (поки що уручну) і відділяють квітки від гілочок суцвіття і інших домішок на гратах або віялках. Вихід сухої сировини складає 12,5% від маси свіжозібраного. Зовнішні ознаки. Сировина квіток дикорослої і культивованої бузини чорною, згідно Госту 16800-71 і ГФ XI, повинно складатися з окремих квіток і бутонів з короткими голими квітконіжками або без них. Квітки складаються з п'ятизубчастої спайнопелюстної чашки, віночка з 4-5 пелюсток, зрощених між собою в підстави, 5 тичинок з ясно-жовтими пильовиками. Колір жовтуватий, запах ароматний, смак пряний. Плоди заготовляють в період їх повної зрілості. Зривають секаторами цілі кетяги. Пров'ялюють, сушать при температурі 60°С. Сухі плоди обмолочують, відділяють від плодоніжок на гратах або віялках. Готова сировина повинна складатися з чорно-фіолетових зморшкуватих плодів, без запаху, кисло-солодкого смаку. Плоди є предметом експорту.